Powered By Blogger

woensdag 17 juni 2009

Tekstkalender – woensdag 17 juni 2009 – Efeze 6: 12 en 13 – Meditatie

Ik wil eerst plaatsen wat de geestelijke wapenuitrusting inhoud!

clip_image002
De onderdelen van onze uitrusting

Gordel: oprechtheid(vers 14)

Vroeger bond een soldaat zijn kleding om met zijn gordel. Dit was een stevig aanhechtingspunt. Met tot aan de voeten neervallende kleren kon hij niet vechten.

Bijbeluitleggers wijzen erop dat het verhaal over ‘waarheid’ letterlijk luidt: omgord u ‘met waarheid’ en niet ‘de waarheid’. Het gaat hier nu om de Bijbel, maar is bedoeld als een oprecht houding van de strijder. Hij moet integer zijn. Wie dit gordel bezit struikel niet!

Pantser: gerechtigheid(vers 14)

Zonder bescherming op de borstkast voor onder andere het hart was een soldaat ten dode opgeschreven. Het gaat om het pantser van de gerechtigheid. Het brengt ons in de sfeer van het recht.

Schoenen: de ijver voor het evangelie van de vrede(vers 15)

Schoenen, ‘actiebereidheid’ en ‘stevigheid’, daar staan ze voor. Een Romeins soldaat leip zijn lange marsen op schoenen. Hier betekent het: ‘trek de stevige schoenen van de “ijver voor het evangelie van de vrede” aan’. Hier is de Willibrordvertaling gebruikt. Het aantrekken van deze schoenen doet op hen een beroep, namelijk laat de ruzie in de kerk niet zitten, maar kom in actie om de vrede terug te halen. Wie zich hiervoor in zet kan rekenen op verzet, binnen en buiten de gemeente. Maar je komt met een boodschap van een God die echte vrede geven kan!

Schil: het geloof(vers 16)

Bij een schild kan je je beschermen tegen vijandelijke pijlen. Kenmerkend voor pijlen is dat ze je zo onverwacht raken. Het gevaarlijke komt nog eens extra uit in het feit dat ze in brand zijn gezet. Het wijst op de doortraptheid van de kant van satan, wees op je hoede, vergeet je afweer niet.

Schild is het geloof. Geloof is de innerlijke zekerheid dat je op God altijd aankunt. Stem je leven af op Hem en wees Hem zonder tegen spreken gehoorzaam. Dan ben je bestand tegen de meest gevaarlijke acties van satan.

Helm: heil(vers 17)

Een ontbloot hoofd, het is uiterst kwetsbaar. Een slag van een zwaard en je bent er geweest. Er is iets dat deze dodelijke dreiging opheft, het is de helm van het heil. Bij heil gaan onze gedachten uit naar onze Heiland. Dankzij het offer van Christus is er doeltreffende bescherming. Hij wilde voor onze zonden betalen. Wie de helm van het heil opzet, zal zich ook van zijn eigen nood bewust zijn: ik moet met mijn zondeschuld naar Jezus, en als ik ga ben ik gered!

Zwaard: het Woord van God(vers 17)

Voor het standhouden geeft God ook iets, namelijk het zwaard. Dit is het Woord van God, door apostelen en profeten gesproken en vervolgens opgeschreven. Voor ons is dit de Bijbel, van Genesis tot Openbaring. Wie aan de Bijbel tornt, vecht met een stomp of afgebroken zwaard. Het woord van de Heere houdt zijn kracht, overal waar het wordt uitgedragen. Dit wapen is, geleid door de Geest, ijzersterk. Let erop dat het zwaard het enige wapen is in de verdediging. Daarmee kan de vijand ook worden teruggeslagen en geveld. Alleen met het Woord van God!

Ik ben niet helemaal bij de tekst gebleven… Ik zal kijken wat ik donderdag plaats.

2 opmerkingen:

  1. mooie mediatie Arie!! we hebben deze wapenrusting zo nodig..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Arie,

    Duidelijk stukje, goed om de kennis weer eens op te halen, en door te nemen. Het is inderdaad zo dat we die wapenrusting erg nodig hebben. Die hebben we niet van ons zelf, en kunnen we ook zelf niet toeeigenen. We moeten en mogen het alleen van Hem verwachten.

    groet Rineke

    BeantwoordenVerwijderen