Powered By Blogger

dinsdag 5 januari 2010

Dinsdag 5 januari 2010 – Genesis 16:8

Naar aanleiding van de preek op 1 januari 2010 om 10.00 door dhr. J. Lankhaar.

En de Engel des HEEREN vond haar aan een waterfontein in de woestijn, aan de fontein op den weg van Sur. En hij zeide: Hagar, gij, dienstmaagd van Sarai! van waar komt gij, en waar zult gij heengaan? En zij zeide: Ik ben vluchtende van het aangezicht mijner vrouw Sarai! Toen zeide de Engel des HEEREN tot haar: Keer weder tot uw vrouw, en verneder u onder haar handen(Genesis 16:7-9).

Vanwaar en waarheen? Dat lezen we in de bovenstaande tekst, Hagar, gij, dienstmaagd van Sarai! van waar komt gij, en waar zult gij heengaan? Dat is de kern van deze drie verzen hierboven en eigenlijk van heel Genesis 16! We kunnen stil gaan staan bij huwelijk en gezin, wat hier natuurlijk kernachtig in naar voren komt dat een relatie met meerdere vrouwen nooit goed kan gaan. Of over de wereldgeschiedenis, Ismaël de voorloper van de islam. Maar wij gaan stil staan bij vanwaar en waarheen!

Belijden van de verkeerde weg

Er hoefde geen antwoord te worden gegeven op de vraag, van waar komt gij en waar zult gij heengaan?, toch Hager geeft antwoord het is een eerlijke belijdenis. Hoe ik dat weet? Er staat ik, een ootmoedige belijdenis. Gaf antwoord op deze vraag. Geven wij antwoord op deze vraag? Van waar wij komen? Lastig, ja, dat is het je zonden concreet noemen. Maar toch we kunnen het na zelfonderzoek!

Dan nog iets kenmerkends bij dit vraag en antwoord er staat, van waar komt gij en waar zult gij heengaan?, dat zijn twee vragen. Maar er wordt één antwoord gegeven, namelijk Ik ben vluchtende van het aangezicht mijner vrouw Sarai!. Vlucht tot de Heere zeg dat je fout bent geweest! Vertel hem alles maar de dingen waarmee je zit, die je moeilijk vind alles Hij is een God die oren heeft voor arme zondaren! Willen wij dat geloven?

Morgen deel 3 in deze drieluik, Gods bevel tot de terugweg. 

1 opmerking: