Powered By Blogger

zaterdag 4 juli 2009

Vraag en antwoord 1: Uitverkiezing uitsluiting?

Ik kreeg alweer een tijd geleden een reactie van iemand op mijn web-log die luide als volgt:

‘Goedendag,
Laat ik maar de spits afbijten.
Wil je eens uitleggen of de uitverkiezing een uitsluiting betekent.
Veel mensen lopen daar mee, en verwijten God dat ze verloren gaan.'

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: http://media.nu.nl/m/m1dz72dah5g6.jpg; verkiezingen EP 2009

Uitverkiezing en uitsluiting. Allereerst waardoor is er verwerping gekomen? Immers God zei in Genesis 1:31: ‘En God zag al wat Hij gemaakt had, en ziet, het was zeer goed. Toen was het avond geweest, en het was morgen geweest, de zesde dag.’ Oftewel de schepping was goed God had ons geschapen in de staat der rechtheid. Altijd goed om te bedenken!

De slang nu was listiger dan al het gedierte des velds, hetwelk de Heere God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: Is het ook, dat God gezegd heeft: Gijlieden zult niet eten van allen boom dezes hofs?En de vrouw zeide tot de slang: Van de vrucht der bomen dezes hofs zullen wij eten; Maar van de vrucht des booms, die in het midden des hofs is, heeft God gezegd: Gij zult van die niet eten, noch die aanroeren, opdat gij niet sterft. Toen zeide de slang tot de vrouw: Gijlieden zult den dood niet sterven; Maar God weet, dat, ten dage als gij daarvan eet, zo zullen uw ogen geopend worden, en gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad. […] en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook haar man met haar, en hij at. […] En zij hoorden de stem van den Heere God, wandelende in den hof, aan den wind des daags. Toen verborg zich Adam en zijn vrouw voor het aangezicht van den Heere God, in het midden van het geboomte des hofs. En de Heere God riep Adam, en zeide tot hem: Waar zijt gij? En hij zeide: Ik hoorde Uw stem in den hof, en ik vreesde; want ik ben naakt; daarom verborg ik mij. En Hij zeide: Wie heeft u te kennen gegeven, dat gij naakt zijt? Hebt gij van dien boom gegeten, van welken Ik u gebood, dat gij daarvan niet eten zoudt?

Dat is de oorzaak van de uitverkiezing, de Dordste Leerregels vermeld het zo: ‘Aangezien alle mensen in Adam gezondigd hebben, en des vloeks en eeuwigen doods zijn schuldig geworden, zo zou God niemand ongelijk hebben gedaan, indien Hij het ganse menselijke geslacht in de zonde en vervloeking had willen laten en om de zonde verdoemen, volgens deze uitspraken van den apostel: De gehele wereld is voor God verdoemelijk. Zij hebben allen gezondigd, en derven de heerlijkheid Gods. En: De bezoldiging der zonde is de dood. (DL 1;1)’

    Foto: http://www.creatov.nl/wp-content/uploads/2009/04/grammatica_in_de_bijbel.png

Is het dan een uitsluiting? Ja, maar(!), uitsluiting door ons zelf!                                                                                                                            Ja maar ik heb niet gezondigd, nee? Wij zijn in Adam deelachtig! We hebben de erfzonde waar we schuldig aan staan: ‘Daarom, gelijk door een mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood; en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, in welken allen gezondigd hebben. (Romeinen 5 vers 12)

Lastig hé? Maar het is absoluut niet Gods schuld als wij verloren gaan, het is onze fout! Wij hebben voor die uitstel gezorgd! Maar er is een oplossing: Christus is gekomen!

En opdat de mensen tot het geloof worden gebracht, zendt God goedertierenlijk verkondigers van deze zeer blijde boodschap, tot wie Hij wil en wanneer Hij wil; door wier dienst de mensen geroepen worden tot bekering en het geloof in Christus, den Gekruisigde. Want hoe zullen zij in Hem geloven, van Welken zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen, zonder die hun predikt? En hoe zullen zij prediken, indien zij niet gezonden worden?, Rom. 10:14, 15. Die dit Evangelie niet geloven, op die blijft de toorn Gods. Maar die het aannemen en den Zaligmaker Jezus met een waarachtig en levend geloof omhelzen, die worden door Hem van den toorn Gods en van het verderf verlost, en met het eeuwige leven begiftigd , Joh. 3:36, Mark. 16:16,.(DL 1; 3,4)

Tot slot, is dit nu ons geloof? Ja, maar heeft God er niet alles aangedaan om ons bij Hem te krijgen?  Als je het lastig vind, je kan altijd naar God toegaan in gebed. Leg alle nood bij Hem neer. En bid vurig! Iedere dag! Dat je eens mag zingen:

Mijn God, U zal ik eeuwig loven,
Omdat Gij 't hebt gedaan.
'k Verwacht Uw trouwe hulp van boven;
Uw waarheid zal bestaan.
Uw Naam is voor 't oprecht gemoed,
Van al Uw gunstvolk goed.(Psalm 52:7)

  http://users.skynet.be/jan.huylebroeck/OrgelOKfull.jpg

© Arie van der Plas, thebiblestories.blogspot.com, zaterdag 4 juli 2009

3 opmerkingen:

  1. een prachtig bericht!! heel mooi verwoord en goed omschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heel mooi, Arie!! goed uitgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi stuk Arie! Goed uitgelegd, een goed antwoord op de vraag!
    Wel een beetje lang misschien..

    BeantwoordenVerwijderen