Powered By Blogger

dinsdag 27 oktober 2009

Samen rein: Zelfbevrediging

Bron: EO, http://www.eo.nl/ronduitthema/relaties/5726909/5749166/page/_Ik_doe_aan_zelfbevrediging_/articles/article.esp;jsessionid=7AF6C5D700EDE241729C00609CE208AD.mmbase01?article=7625451. Mijn excuses het is een nogal lang stuk maar ik had geen zin om het weer in verschillende delen te knippen! Ik hoop op jullie begrip!

"Ik denk dat wel meer mensen dit probleem hebben. Dus mail ik maar even. Ik heb al een hele tijd een groot probleem: ik doe aan zelfbevrediging. En dat vind ik achteraf dan heel vervelend. Ik voel me dan heel erg schuldig tegenover God en iedereen eigenlijk. Is het erg om aan zelfbevrediging te doen? Wat zegt God er over?"

Je lijkt er van te genieten, maar toch ook weer niet?
Herkenbaar? Lastig!
Zelfbevrediging ontdekken en doen is op zich een natuurlijke (lichamelijke) reactie. Het hoort bij het opgroeien dat je deze gevoelens ontdekt. Het wordt een probleem wanneer je verslaafd raakt aan zelfbevrediging en je niet meer de baas bent over je gedachten en gevoel. Dan blijkt dat het niet alleen meer ontspannend is.
Je hoeft hier niet van te schrikken. Belangrijker is dat je leert omgaan met verleiding en seksuele gevoelens.

Wat zegt de Bijbel (= God) over zelfbevrediging?

Niets :-)
Tenminste, er staat nergens 'Gij zult niet (of wel) masturberen!'. Sommige dingen worden niet expliciet (bij naam) in de Bijbel genoemd. Toch denken we dat je uit de Bijbel wel wat nuttige gedachten kunt halen hierover.
Wat in de Bijbel bijvoorbeeld wel genoemd wordt is seksualiteit. Dat is niet persé geslachtsgemeenschap, seksualiteit is alles wat met seks te maken heeft, inclusief je gedachten daarover. Vervolgens kun je uit de Bijbel halen dat God een paar spelregels geeft voor het beleven van seksualiteit. Eerst dus even de theorie (en dan de praktijk ja! :-)

De theorie

- Seksualiteit hoort thuis binnen het huwelijk
- Binnen dat huwelijk hoort seksuele beleving gericht te zijn op de ander (1 Cor. 7:2, Maar om der hoererijen wil zal een iegelijk man zijn eigen vrouw hebben, en een iegelijke vrouw zal haar eigen man hebben.).
- Het is niet goed om 'te branden van begeerte'. -In onze tijd hadden ze dat 'geil zijn' genoemd- (1 Kor. 7 vers 8 en 9, Doch ik zeg den ongetrouwden, en den weduwen: Het is hun goed, indien zij blijven, gelijk als ik. Maar indien zij zich niet kunnen onthouden, dat zij trouwen; want het is beter te trouwen dan te branden.)
Daarnaast heeft God nog wat wensen over wat je met je lichaam en leven doet:
- Doe alles wat je doet tot eer van God (1 Cor. 10:31, Hetzij dan dat gijlieden eet, hetzij dat gij drinkt, hetzij dat gij iets anders doet, doet het al ter ere Gods.)
- Je bent gekocht en betaald. Gebruik daarom je lichaam om God te verheerlijken - en dus niet jezelf - (1 Kor. 6:20, Want gij zijt duur gekocht: zo verheerlijkt dan God in uw lichaam en in uw geest, welke Godes zijn.)
- En in Kolossenzen 3 komen we bij onze gedachten en wat zich daarin zou moeten afspelen: 'Richt daarom uw gedachten op de dingen van de hemel en niet op die van de aarde. U bent immers al gestorven en uw leven is nu, samen met Christus, verborgen in God. Eens wanneer Christus, Die ons leven is, zichtbaar voor iedereen zal terugkomen, zal blijken dat ook u deel hebt aan Zijn glorierijke macht. Weg dan met alle aardse zonden, zoals seksuele zonden, vuiligheid, hartstocht, slechte verlangens en hebzucht.'

De praktijk

Nu krijgen veel mensen -soms op jonge leeftijd- allerlei seksuele gevoelens. Die kun je wel ontkennen, maar dat heeft weinig zin. Je kunt er dus beter mee leren omgaan en God erin betrekken.

Jongens

Jongens zijn er meestal vroeg bij. Lichamelijke ontwikkeling ja, maar vaak ook mede opgewekt door de wereld of het voorbeeld om je heen. Die kun je wel ontkennen, maar dat heeft weinig zin. Zelfbevrediging gebeurt vaak al voordat je er over na hebt gedacht. Maar, daar gaan we nu ff tijd voor nemen dus!

Meiden

Meestal is het zo dat een meisje niet 'zomaar' met zelfbevrediging beginnen. Want bij meisjes zit 'dat' (seksualiteit) meer 'verstopt' dan bij jongens. Bij meisje is seksualiteit iets is wat verborgen blijft, totdat iets of iemand van buiten af haar 'wakker' maakt. Dat kan tijdens een verkering zijn gebeurd, maar misschien ook door andere dingen... Minder leuke gebeurtenissen bijvoorbeeld.

Aan de slag

Vraag je eens af hoe jij met zelfbevrediging begonnen bent. Hoe dit verlangen bij jou is wakker gemaakt. Het antwoord hierop je kan helpen om te begrijpen waarom zelfbevrediging een kwestie voor je is. Het helpt om jezelf te begrijpen. En om ook heel concreet met die reden aan de slag te gaan (bij God brengen, er over praten, hulp zoeken?).
Oké, maar dan even weer algemeen: het gebeurt, zelfbevrediging, maar dan, wat doe je er dan mee? Ermee doorgaan? Kop in 't zand en niet verder er mee zitten? De weg kwijt gaan raken in allerlei seksuele verlangens? Je schuldig voelen? Naar jezelf EN naar God toe?
Hmmm, dat zijn geen oplossingen...

Hulp

Om je seksuele gevoelens onder controle te krijgen, te heersen over je gedachten en om je aan Gods spelregels te houden wat betreft seksualiteit, heb je de kracht van Zijn Geest nodig. Uit jezelf kan je je best doen, maar eigen kracht is niet genoeg!
God wil er graag bij helpen, want Hij begrijpt ook wel dat dat voor een mens soms niet logisch en soms niet eenvoudig is. De bijbel geeft ook een manier om die verleidingen tegen te werken en te weerstaan. Er staat dat de kracht om de zonde niet toe te laten beschikbaar is en in Efeze 1 staat zelfs dat voor ons de kracht beschikbaar is, waardoor Jezus uit de dood kwam (vers 19-20). dat moet toch genoeg zijn?!

Hoe werkt dat dan?

Het is de bedoeling dat Gods Geest in ons woont. De Heilige Geest. Vaak hebben mensen niet door dat de functie van de Heilige Geest in eerste instantie niet is om ons op onze fouten te wijzen, maar om ons op de genade te wijzen. De Heilige geest wil ons graag te binnen brengen wie Jezus is. Dat lees je allemaal in Johannes 14 en 16.
Díe kennis, maakt je enthousiast over Jezus en over genade (vergeving ontvangen terwijl je dat niet verdient) en dát geeft een veel beter motief en levert veel meer kracht op om dingen te doen of te laten. Ga je daar eens op richten en je zult verbaasd staan hoe je leven verandert. Wel God vragen - als je dat nog nooit hebt gedaan - of Hij jou Zijn Heilige Geest wil geven. In Lukas 11 staat dat Hij dat maar al te graag wil.
Zelf blijven worstelen heeft geen zin. Schaamtegevoel ook niet. Dat je er niet over durft te praten met anderen is ook niet vreemd. Bespreek 't eerst maar open en eerlijk met Jezus. Hij weet ervan en Hij weet ook van je moeite. Je hoeft niks voor Hem te verbergen. Hij houdt van je. Ook als je jezelf weer hebt teleurgesteld. Hij wil je helpen, bij alles. Hij veroordeelt je niet. Nooit.
En nog heftiger: In Hebreen 4:14-16 staat dat je juist op de momenten dat je in verleiding wordt gebracht direct naar God toe mag gaan: 'Maar Jezus, de Zoon van God, is onze grote hogepriester, Die naar de hemel is gegaan om ons te helpen.'
Daarom moeten wij geen ogenblik aan Hem twijfelen. Deze hogepriester begrijpt onze zwakheden, omdat Hij dezelfde verleidingen heeft gekend als wij; maar Hij heeft er geen ogenblik aan toegegeven; Hij heeft nooit gezondigd. Laten wij daarom vrijmoedig naar de troon van God gaan om van Hem genade te ontvangen; om hulp te krijgen, juist in die ogenblikken dat wij het moeilijk hebben.
Dat 'moeilijk hebben' gaat niet over verdriet hebben ofzo of balen van de toestand in de wereld, maar over het feit dat we het moeilijk met onszelf kunnen hebben! Kom dan JUIST naar Mij toe zegt Jezus!! Waarom? Dan ontvang je genade van Hem (je zegt; sorry Heer, wilt u mij helpen) en daarmee komt ook meteen de kracht vrij om het anders te doen en om zelfs te veranderen.
Is dat gaaf of wat?!?

Praktische tips

Want er zijn nog wel wat dingen die je in de gaten kan houden.
Het is namelijk zo dat je meestal weer toegeeft aan de aandrang tot zelfbevrediging, omdat je een bepaald gevoel hebt. Ten eerste kan het zijn dat je wordt verleid door dat wat je hersenen bereikt via je oren en je ogen. Even wat tip voor de mensen met TV, kijk ’s avonds na tienen ff niet meer na RTL5, want dan weet je van te voren dat je op seksueel gebied geprikkeld gaat worden. Je moet je ogen en je oren beschermen voor dingen die het jou moeilijk maken. Want dat wat via je zintuigen naar binnen komt, nestelt zich in je gedachten en dat knap lastig worden!
Ten tweede kan het zijn dat je gevoel je verleidt tot zelfbevrediging. Meerdere jongeren zeggen dat zelfbevrediging ook soort van 'troost zoeken' is. Als jij je rot voelt of troost zoekt om wat voor reden dan ook: zoek dan vanaf nu een andere manier om troost te vinden.
Je kunt natuurlijk direct gaan bidden, want de Vader wil niets liever dan de leegte die je voelt opvullen. En als je dat moeilijk vindt, bel dan een vriend of ga iets doen wat niet schadelijk is voor jezelf maar waar je wel enorm van kan genieten!
Als je in je bed ligt en je krijgt aandrang, stop dan eerst even met alles en bedenk: WAAROM wil ik dit nu, WAT levert het me op als ik toegeef, WAT is een alternatief? Ga bidden, richt je op wat je eigenlijk in bed moet doen (slaaaapen duh!!), of ga een boek lezen (afleiding zoeken). Je kunt ook voor het slapen gaan een rondje hardlopen (buiten!), zodat je lekker moe bent en snel in slaap valt ;-)
Soms kan het helpen om in een boekje bij te houden wanneer je aan zelfbevrediging hebt gedaan. Je kunt dan een soort afspraken met jezelf maken. Dat je bijvoorbeeld eerst 'terug wil' naar 1x in de week. En als dat lukt, dan ga je 1x in de twee weken proberen. Bijvoorbeeld dus :-)
Tip voor interneters, internet is een plek waar je heel veel verleiding en misleiding tegen kan komen. Als je serieus wilt stoppen, vraag dan in elk geval of je ouders (of jijzelf) lid worden van een filter. Dat helpt je voor een groot gedeelte om niet op de 'verkeerde sites' te komen. En je kunt afspraken met jezelf maken. Zo van: ik ga alleen het internet op als ik eerst God gevraagd hebt mij kracht te geven. Bid en vraag God om hulp voordat je op internet gaat.
Je kunt ook mensen om je heen vragen je hier bij te helpen (zoals bijvoorbeeld je ouders, huisgenoten of vrienden). Bijvoorbeeld dat je afspreekt dat diegene aan jou MAG vragen wat je op internet gedaan hebt. Dan helpt zij jou op die manier. Je hoeft haar niet te vertellen dat je met zelfbevrediging wilt stoppen enzo. Je kan aangeven dat internet veel verleiding heeft waar je graag mee om wil leren gaan.

Efeze 1:19-20

'Ik bid dat u zult beseffen hoe ontzaglijk groot de kracht is,
die God ter beschikking stelt aan ons die in Hem geloven.
Door diezelfde grote kracht is Christus uit de dood teruggekomen
om de belangrijkste plaats naast God in te nemen.'

© Evangelische Omroep, http://www.eo.nl/ronduitthema/relaties/5726909/5749166/page/_Ik_doe_aan_zelfbevrediging_/articles/article.esp;jsessionid=7AF6C5D700EDE241729C00609CE208AD.mmbase01?article=7625451

Omdat ik toch geen artikel wilde onthouden hierover plaats ik het artikel van de EO, Evangelische Omroep.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad een lang artikel maar goed geschreven, duidelijk en eerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel erg lang, maar duidelijk uitgelegd! Ook erg leerzaam!

    Goed dat je toch een artikel hierover plaatste, het is natuurlijk een heel gevoelig onderwerp, maar daarom niet minder belangrijk om er eens bij stil te staan!

    BeantwoordenVerwijderen