Powered By Blogger

zaterdag 26 december 2009

Kersttoespraak koningin Beatrix

Naastenliefde, passie en betrokkenheid. Daar ging de kersttoespraak van koningin Beatrix over.

In de schaduw van de tijden schijnt het licht van Kerstmis. Het kerstverhaal speelt in sombere dagen van onderdrukking en zorg. Het is het verhaal van het Christuskind. Op zoek naar onderdak klopten Jozef en Maria aan bij een herberg waar voor hen geen plaats bleek te zijn. Maar hun werd toch een veilige plek in een stal gegund. Daar is Jezus geboren. Met zijn komst straalt in onze wereld het licht van de liefde die ons verbindt met God en met onze medemensen.

Een kersttoespraak waarin wordt opgeroepen tot naaste liefde, het werd zo verwoord: ‘Wezenlijk is de aloude opdracht: hebt uw naaste lief als uzelf.’

Is het ook niet zo dat de toenemende individualisering, iedereen denkt aan zijn eigen ‘ik’, gevaar brengt in de samenleving. Hoe dicht willen we naast onze naaste staan?

De Bijbel roept ons op om onze naaste lief te hebben als ons zelf. Het is een kunst, vrienden lukt vaak wel maar kan je ook je vijanden liefhebben? Ook als het echt kerstfeest is geworden geloof ik dat dit een opgaven blijft!

Zie ook:

1 opmerking:

  1. Wat een mooie toespraak...en je hebt helemaal gelijk met je reactie op mijn web-log!

    BeantwoordenVerwijderen