Powered By Blogger

vrijdag 21 augustus 2009

Afghanistan – De top vier van verkiezingskandidaten

Op 20 augustus werden er presidentsverkiezingen gehouden in Afghanistan. Concurrentie voor de zittende president Hamid Karzai… Een overzicht van de Nederlandse Omroep Stichting(NOS) van de belangrijkste andere kandidaten(inclusief de huidige president). In totaal deden/doen 41 kandidaten mee.

Hamid Karzai, was president van af  22 december 2001 tot ‘nu’. Hij werd vooraanstaand politiek figuur na het verwijderen van het taliban regime in late 2001. Er zijn verschillende moord pogingen op hem gedaan. Hij, hij is immers het hoofd van de staat, laat christenvervolging toe. Volgens diversen berichtgevingen waren er geen kandidaten die het christelijk standpunt verdedigde of in ieder geval toe lieten! Moge Gods zegen op hen rusten!

Abdullah Abdullah (Foto: ANP)Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah was tussen december 2001 en 2006 minister van Buitenlandse Zaken onder Hamid Karzai. Abdullah benadrukt voortdurend dat hij goede banden onderhield met Ahmad Shah Massoud van de Noordelijke Alliantie. Deze oppositiebeweging speelde een belangrijke rol bij het ten val brengen van het Taliban-regime. Massoud werd op 9 september 2001 vermoord, naar verluidt door leden van al-Qaïda. Twee dagen later vonden de aanslagen plaats op onder meer het World Trade Center in New York, waarna de Amerikanen, met hulp van de Noordelijke Alliantie, de jacht openden op al-Qaïda.
Abdullah is afgestudeerd oogarts die in de jaren tachtig betrokken raakte bij het verzet tegen de Sovjet-Unie, die in 1980 Afghanistan was binnengevallen. Hij leerde in die tijd Massoud kennen.
Zijn betrokkenheid bij het verzet tegen zowel de Sovjet-Unie als de Taliban is niet de enige verdienste van Abdullah. Hij is gedeeltelijk afkomstig uit de Pashtun-stam, één van de grootste stammen in Afghanistan. Zijn vader was volbloed Pashtun. Abdullah is net als Karzai opgegroeid in Kandahar in het zuiden van Afghanistan, dat momenteel een bolwerk van de Taliban is.
Abdullah wil dat Afghanistan weer een parlementaire democratie wordt met een premier. In een peiling van het Amerikaanse Glevum Institute (gehouden in juli) staat Abdullah met 25 procent ruim achter op Karzai die op 45 procent van de stemmen zou kunnen rekenen.


Ramazan Bashardost (Foto: AFP)Ramazan Bashardost
Ramazan Bashardost staat bekend als querulant(persoonsbenaming) in de Afghaanse politiek. Menig maal verliet hij onder luid protest het Afghaanse parlement als hij het ergens weer eens niet mee eens was. Hij beschouwt zichzelf als luis in de pels van de regering-Karzai die hij regelmatig beschuldigt van corruptie.
Dat maakt hem bij gewone mensen wel populair. Bashardost is ook een onconventionele kandiaat. Hij is etnisch een Hazara, maar hij profileert zich niet als de kandidaat van heel Afghanistan. Hij voert alleen campagne in een oud-busje. Reist door het hele land zonder beveiligers en slaapt in een tentje.
Zijn ideeen zijn ook onconventioneel. Zo wil hij een speciale commando eenheid opzetten die verantwoordelijk moet zijn voor het vermoorden van de presidenten van Pakistan en Iran als deze zich zouden inmengen in de Afghaanse aangelegenheden en als ze bloed van Afghanen op hun handen hebben. Hij is ook een voorstander van een langer verblijf van de buitenlandse militairen alleen als deze een invasie van Iran en Pakistan voorbereiden en de international gemeenschap moet beloven dat na de invasie een helft van deze twee landen tot Afghanistan zal behoren.
In een peiling van het Amerikaanse instituut Glevum Associates (gehouden in juli) komt Bashardost uit op negen procent van de stemmen.

Ashraf Ghani (Foto: ANP)Ashraf Ghani
De in 1949 geboren Ashraf Ghani was tussen juli 2002 en december 2004 minister van Financiën in de overgangsregering van toen nog interim-president Karzai. Ghani heeft in de peilingen een achterstand op Karzai en Abdullah. Waarnemers roemen zijn economische visie, maar bij het grote publiek geniet Ghani waarschijnlijk te weinig bekendheid om kans te maken op het presidentschap.
In tegenstelling tot zijn rivalen kan Ghani niet bogen op een verzetsverleden. Hij studeerde antropologie in de Verenigde Staten toen de Russen Afghanistan bezetten, promoveerde, en maakte elf jaar lang carrière bij de Wereldbank. Pas na de val van het Talibanbewind keerde hij terug naar zijn geboorteland. 
De afgelopen jaren had Ghani een leidende functie binnen de universiteit van Kabul. Eind 2006 werd zijn naam genoemd als mogelijke opvolger van de toenmalige VN-topman Kofi Annan. Ghani legde het echter af tegen de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon.
In een peiling van het Amerikaanse instituut Glevum Associates (gehouden in juli) komt de weinig bekende Ghani niet verder dan vier procent.


Frozaan Fana (Foto: AFP)Frozaan Fana
Frozaan Fana is één van de twee vrouwelijke kandidaten. Zij heeft haar campagne geheel opgezet in de stijl van Obama, compleet met de welbekende campagneposters van de Amerikaanse president. Fana's belangrijkste campagnethema's zijn vrede en veiligheid, meer persvrijheid, nationale eenheid en nationale soevereiniteit.

---------------------------------------------------------------------------------

Inmiddels hebben de bovenstaande, Karzai en Abdullah de verkiezingsuitslag geclaimd. Beiden zeggen ze meer dan de helft te hebben aan stemmen. En tevens dat er geen nieuwe ronden meer nodig is!

---------------------------------------------------------------------------------

 

---------------------------------------------------------------------------------

http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/afghanistan/130809_afghanistan_presidentkandidaten.html

http://www.refdag.nl/artikel/1427439/Stembus+Afghanistan+biedt+weinig+hoop+voor+christenen.html

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/8/21/210809_verkiezingen_afghanistan.html

http://www.nd.nl/artikelen/2009/augustus/19/verkiezingen-in-afghanistan-bieden-weinig-hoop-voo

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/8/21/210809_verkiezingen_afghanistan.html

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de uitleg!
    Ik snap het nu wat beter...

    Wat een gedoe is dat zeg, het lijkt wel oorlog, maar wat vreselijk ook als de christenen vervolgd worden, dat vind ik altijd zo erg...

    Ik hoop dat er een goede president uit komt en dat ook de christenen daar in vrijheid mogen leven...wat zou dat fijn zijn!

    BeantwoordenVerwijderen