Iran - Iraanse christenen leven tussen hoop en vrees. Komende vrijdag (12 juni) gaan Iraniërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Veel christenen hopen dat de huidige president Mahmoud Ahmadinejad niet terugkeert op zijn post. Volgens anderen maakt het niet uit wie de nieuwe president wordt van Iran, blijkt uit gesprekken die Open Doors voerde met Iraanse christenen.
TEHERAN - Aanhangers van de hervormingsgezinde Musavi. Foto EPA
Iran deelt op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors de tweede plaats met Saoedi-Arabië. Alleen in Noord-Korea worden christenen zwaarder onderdrukt vanwege hun geloof. Onder Ahmadinejad verslechterde het klimaat voor christenen ernstig. In aanloop naar de verkiezingen lijkt de huidige president er alles aan te doen om zoveel mogelijk mensen voor zich te winnen. Het intimideren, verhoren en arresteren van christenen met een moslimachtergrond maakt daar onderdeel van uit, stelt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Vorig jaar zijn zeker 50 christenen voor korte of lange tijd vastgezet. Sommigen zijn zwaar mishandeld. In januari werden enkele tientallen christenen opgepakt. De arrestaties gaan maar door. Eind mei nog vielen agenten in burger een huiskerk binnen in de stad Karaj. Vijf geheime gelovigen zijn meegenomen. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.”
Behrouz (schuilnaam), een christen uit Teheran, zegt te hopen dat de ‘hervormer’ Mousavi wordt gekozen als nieuwe president. “Hij staat bekend als liberaal. Het parlement en de conservatieve ‘Raad van Hoeders’ zijn tamelijk streng islamitisch. Het zou mooi zijn als de president een ander geluid laat horen.”
Behrouz bevestigt dat Ahmadinejad bereid is ver te gaan om stemmen te krijgen. “Veel ambtenaren hebben dit voorjaar extra salaris gehad en er wordt plotseling veel meer steun gegeven aan plattelandsdorpen. Ahmadinejad probeert stemmen te kopen.”
Andere christenen stemmen niet. Ze zijn sceptisch of bang, stelt Heydar (schuilnaam). “Waarom zou ik stemmen? De druk op christenen blijft toch hoog. In de jaren negentig was president Rafsajani aan de macht. Hij was liberaler dan Ahmadinejad, maar onder zijn bewind zijn wel meer christenen omgekomen.”
Bron: Opendoors, foto: refdag.nl
heel erg wat daar allemaal gebeurt..
BeantwoordenVerwijderenWe zouden eigenlijk meer moeten bidden voor de christenen die vervolgd worden, ook voor daar waar morgen verkiezingen gehouden worden!
BeantwoordenVerwijderenHoe zouden wij zijn, onder die omstandigheden? Kunnen we dan nog christenen genoemd worden?